Yleistietoja

“Laite kytketään televisioon”, kertoi ohje — ja sitten pelaamaan! Televisiosta, tuosta ihmeellisestä kaukonäkölaitteesta tuli nopeasti tiedonvälityksen ja taiteen ohella myös oiva härveli viihdekäyttöön ja ajanvietteeksi. Elokuvankin kehittyessä komedia ja juttujenkerronta sai nopeasti uuden yleisön ja jakelukanavan. Viihdekin siirtyi hämyisiin elokuvateattereihin heti kun vaan suvereenin valvova silmä hetkeksi vältti.

Kun televisio asettui yhä useamman kodin takanurkkaan, olohuoneeseen tai ties minne, syntyi nopesti kaikenlaista peliä ja härveliä, konsolia, jonka voi kytkeä televisioon alistaen sen näytöksi oman käyttöönsä. Kuvaruutujen, näyttöjen, kuvaputkien, skriinien, mitä nimeä rakkaasta lapsesta halutaankaan käyttää, hinnat olivat sitä luokkaa monelle työläisperheelle, ettei niitä ehkä montaa yhteen kotiin hankittu. Olihan ne myös ongelmajätettä, veivät tilaa, keräsivät pölyä, mölysivät ja haisivat. Juuri kun mummot ja vaarit on saadu sijoitettua pois silmistä vanhainkotiin, nurkat valloitti uusi vaativa ja möllöttävä esime, televisio. Kaukonäkölaite tarjosi kanavan vain yhteen suuntaan, ennen kuin uusi moderni teknologia tuli ja valloitti kodit litteiden näyttöjen kautta kaksisuuntaisen etänäkölaitteen pauloihin.

Pelkkää lumisadetta ei ihminen kauaa jaksa katsella, vaikka veden solina ja tulen hiljanen ritinä viettääkin ihmisen kuin ihmisen vain ihmettelemään luonnon menoa. Yksisuuntaisesta näkölaitteesta hiljalleen muuntui kaksisuuntainen, kun laitteen kylkeen keksittiin myydä ja markkinoida erillisiä lisälaitteita. Näin etänäkölaite sai itseensä elämää, kameran ja sensorit myös vastaanottavaan päähän, nappulat sormien ulottuville ja ad-hoc sisällön tuotanto voi alkaa.

Paketti vaan auki, kaapelit kiinni ja pelaamaan. Konsolipelit ottavat yleensä virran seinästä ja syöttävät kuvaa televisioon. Erilaisten liittimien kautta kuva siirtyy pinnalle, kirkkaaseen taulutelevisioon, josta on ilo ihmisen sitä katsella ja pelejä pelata. Joku saattaa jopa innostua kytkemään pelikonsolinsa äänilaitteisiin, jotta pelissä on menoa ja tunnetta mukana.